Czerwone wino w kieliszku stoi na stole

Jakie są rodzaje win – przewodnik po winach

Istnieją różne rodzaje wina. Różnią się one smakiem, aromatem, barwą. Inne wino pasuje do ryby, inne do mięsa, a jeszcze inne do deserów. Wina wytrawne kojarzone są z elegancją i koneserstwem. Dobre wino słodkie może być dodatkiem do wielu dań, a także może stanowić aperitif.  Wybór win jest ogromny i czasami można spędzić wiele minut w alejce z winami, zanim się na coś zdecydujemy. Wybór jest trudniejszy, jeśli dopiero zaczynamy przygodę z tym trunkiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, na temat win, ich rodzajów, smaków, czytaj dalej!

Mając podstawową wiedzę na temat win, łatwiej dobrać wino do okazji, czy serwowanego dania. Dzięki tej wiedzy możesz uczynić posiłek bardziej wyjątkowym, lub przekształcić zwykłe spotkanie w coś naprawdę wyjątkowego. Butelka dobrego wina jest również idealnym pomysłem na prezent.  W zależności od preferencji, możemy wypić wino czerwone lub białe, a także win półwytrawne, czy wina wytrawne.

Jaka jest różnica między czerwonym a białym winem?

Dobra, prawdopodobnie nie potrzebujesz pomocy, aby rozpoznać białe wino w porównaniu z czerwonym winem. Wyglądają inaczej i na pewno też smakują inaczej. Ale warto poświęcić chwilę, aby zrozumieć, dlaczego te rodzaje win wyglądają i smakują tak odmiennie. Na kolor wina mają wpływ garbniki roślinne, czyli taniny.  

Czym są garbniki?

Taniny są naturalnie występującą substancją w winogronach oraz innych owocach i roślinach (takich jak na przykład herbata). Smak garbników jest często opisywany jako gorzki, co powoduje uczucie suchości w ustach. Garbniki trafiają do wina, gdy winiarz pozwala skórkom zalegać w soku winogronowym podczas fermentacji. W ten sposób wina nabierają koloru i dzieli trunki na różne rodzaje wina.  Wina, które mają niewielki kontakt ze skórką lub nie mają go wcale, są różowe lub białe, z dużo mniejszą ilością tanin. Wina, które dłużej fermentują ze skórkami, stają się czerwone, z wysoką zawartością garbników.

Ciekawostka: białe wino można uzyskać z czerwonych winogron, natychmiast usuwając skórki z soku. Cały kolor pochodzi ze skórek — nawet czerwone winogrona są w środku białe.

Rodzaje wina czerwonego

Czerwone wino barwę swą zawdzięcza głównie dużej ilości garbników. Taniny stanowią podstawę czerwonego wina, dlatego można je opisać jako „twarde” lub „skórzaste” lub po prostu „gorzkie”. Tanina nadaje również konsystencję czerwonego wina, dzięki czemu jest „gładkie” i „miękkie” lub „szorstkie” i „ciągliwe”. Ogólnie rzecz biorąc, im ciemniejsze wino, tym wyższa taniny i „odważniejszy” smak.

Znane czerwone wino: Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Malbec, Syrah (znane również jako Shiraz), Bordeaux, Barbera, Sangiovese.

Rodzaje białego wina

Białe wino ma taniny, ale nie na tyle, by stało się kolorowe. Zamiast tego białe wina są oparte na kwasowości. Dlatego można powiedzieć, że wino jest „chrupkie” lub „cierpkie”, lub, jeśli nie ma wystarczającej kwasowości, możesz nazwać białe wino „wiotczałym” lub „płaskim”.

Popularne odmiany wina białego: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon, Moscato (Muscat), Pinot Grigio, Gewürztraminer.

Wino różowe

Różowe wino ma kolor różowy. Dzieje się tak, ponieważ może pozostawać w kontakcie ze skórkami czerwonych winogron przez stosunkowo krótki czas w porównaniu z czerwonym winem. W widmie między czerwienią a bielą róż jest znacznie bliższy jasnej stronie, ze stosunkowo niską taniną.

Popularne odmiany wina różowego: Pinot Noir, Zinfandel, Pinot Grigio, Sangiovese

Czy warto podawać wino schłodzone?

Czy zimne czerwone wino jest dobre? Nie ma prawa zabraniającego picia schłodzonego czerwonego wina, ale jest całkiem dobry powód, dla którego nie powinieneś tego robić, i znowu są to garbniki. Taniny mają tendencję do gorzkiego smaku, gdy są zimne, co oznacza, że ciemniejsze czerwone wina nie będą smakować najlepiej, gdy będą bardzo schłodzone.

Z drugiej strony wina białe i różowe, z niską zawartością garbników, smakują dobrze, gdy są schłodzone, ale unikaj zbytniego ich schładzania, w przeciwnym razie stracisz dużo smaku. Oczywiście to wszystko kwestia gustu. Niektórzy ludzie piją piwo w temperaturze pokojowej i pizzę na zimno. Także to całkowita kwestia gustu. Szeroki wybór win znajdziesz np. na stronie wybieramwino.pl.

Zapewne wiesz, że wino dzieli się również na wino wytrawne, wino półwytrawne, dobre wino słodkie, czy  półsłodkie. Jaka jest między nimi różnica?

Wszystkie te terminy odnoszą się do poziomu słodyczy lub resztkowego cukru w winie. Wino jest uważane za „wytrawne”, gdy cały cukier winogronowy jest przekształcany w alkohol podczas fermentacji, podczas gdy słodkie wino wciąż zawiera trochę cukru resztkowego. Wino półwytrawne lub wino półsłodkie ma łagodną, lub delikatnie wyczuwalną słodycz i są takimi przejściowymi smakami. Dobre wino słodkie wcale nie musi być bardzo słodkie, jeśli nie ma do niego dodatku dodatkowego cukru. Wina wytrawne służą często również do przygotowania potraw (szczególnie pieczonych mięs, dziczyzny).

Wino wytrawne czerwone pasuje do: 

  • pieczonych warzyw,
  • czerwonego mięsa,
  • pasztetów,
  • dziczyzny.

Wino wytrawne białe będzie dobrze smakowało z:

  • białym mięsem,
  • >owocami morza,
  • zimnymi przekąskami (także wędlinami),
  • serami.

Wino półwytrawne pasuje do:

  • mięs,
  • ryb,
  • owoców,
  • deserów (ciast i lodów).<

Wino półsłodkie będzie dobrze smakowało z:

  • drobiem,
  • ostrzejszymi serami,
  • deserami.

Wino słodkie pasuje do:

  • deserów,
  • białych mięs.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.